Как да изберем правилното балансно колело?

2016-04-29 13:01:59 0 От: Пъти прочитано: 1987
Как да изберем правилното балансно колело?

Изборът на колело за баланс може да бъде труден, особено като се има предвид  какво голямо разнообразие има в момента на пазара. Всяко едно дете е различно и има различни нужди, затова не можем да правим генерални изводи. Различните марки се опитват да ни улеснят в избора, като класифицират велосипедите по възраст, но това далеч не е достатъчно.
Ще се опитаме да ви улесним, като ви представим най-важните характеристики, върху които да се фокусирате.

1. Размер

Какъв размер да изберем?

Голяма грешка при покупка на балансно колело е да предпочетете по-голям размер колело с мисълта детето да го използва по-дълго време. Колелото за баланс е първото колело на детето, то трябва да се чувства сигурно и уверено с него. С този тип колела децата се учат да балансират, затова трябва да се чувстват стабилни и да знаят, че винаги при нужда могат да достигнат земята.

Много е важно детето трябва да може да достига земята с крака, когато е в седнало положение.  Височината от земята до чатала на детето трябва да е по-голяма от височината на седалката. Височината на седалката (височината от земята до чатала) може да бъде определена, когато детето е стъпило на земята в изправено положение. Тази височина при детето трябва да е с 5 см по-голяма от височината на седалката. Това позволява детето да седне на седалката и краката да се поставени на земята.  Най-малките колела започват с височина на седалката от 28 см и достигат до височина 35,5 см.

Височината на седалката при повечето балансни колелета може да се регулира, което е за предпочитане.

2. Тегло

Основното тук е, че колелото не трябва да тежи повече от 30% от теглото на детето. Това позволява на детето да поддържа или носи колелото си само , а при падане предотвратява тежки наранявания.

3. Материалът, от който е изработена рамката.
Обикновено можем да избираме между дървени, метални или пластмасови колела.

• Дървените колела са екологичен продукт и са по-благоприятни за околната среда. Обикновено техният дизайн е по-интересен и различен.

• Металните колела обикновено са с традиционен дизайн, правят от стомана или алуминий. Недостатък е, че могат лесно да ръждясат или боята да се обели. Понякога са по-леки от дървените.

• Има голямо разнообразие от материали, като рециклирана пластмаса например. Те са леки, издръжливи и не ръждясват.


4. За или Против спирачките
ДЕЦАТА ПОД 3 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ НЕ ИЗПОЛЗВАТ СПИРАЧКИ, ТЪЙ КАТО ЗА ТЯХ ТОВА Е ДОПЪЛНИТЕЛНО УСЛОЖНЕНИЕ! Инстинктивно те използват краката си за спирачка! За това спирачките не са необходимо условие при избора на колело за баланс.
Ако колелото има спирачки, първо научете детето да пази равновесие и да управлява колелото и едва след като е придобило достатъчно увереност, го научете да използва спирачката.

5. Гуми


Най-практичните размери гуми са 10 и 12 инча.  Това обаче не трябва да бъде фактор при вземане на решението, защото различни по вид и височина рамки могат да са с един и същи по размер гуми.

Плътни гуми -  те могат да са направени от гума или пяна. Не спадат, но не омекотяват достатъчно движението. Поправката им е доста по-скъпа.


Помпащите  гуми осигуряват по-гладко возене и по-добро сцепление. Те могат да спаднат, но могат да бъдат лесно и евтино поправяни.

6. Степенки / подпори
Когато се наклонят, децата инстинктивно опъват краката си настрани, така че степенките са практически неизползваеми.

7. Ограничено движение на кормилото за завиване


Ограничената възможност за завиване на кормилото предпазва децата от опасно рязко завиване и падане.

8. Скрити болтове
Скритите глави на болтове предотвратяват наранявания при падане.

Надяваме се да сме били малко полезни при избора ви за балансно колело.


Подобно постове

Коментари

Напишете коментар

ТИНИ ТОЙС © 2024

Контакт с нас

Направете вашето запитване

Нашето местоположение

Бул. "Цариградско шосе" 131, АТМ център, етаж 2, офис 207

0887728656

office@tinitoys.bg

9,00 - 17,30